Czym wyróżnia się dobra pizza? Trzy podstawowe cechy

Pizza to taka potrawa, która posiada bardzo wiele opcji i rodzajów, spośród których każdy może wybrać coś dla siebie. I trudno się temu dziwić, gdyż każdy miłośnik tego włoskiego dania ma inne upodobania (zarówno te dotyczące dodatków, jak i samego ciasta). Dlatego też trudno wskazać, który rodzaj pizzy jest najlepszy, gdyż to zależy od indywidualnych gustów. Jednak bez względu na konkretne upodobania smakowe można wskazać kilka podstawowych wyznaczników dobrej pizzy, które powinny charakteryzować każdy jej rodzaj.

Chrupiące i dobrze wypieczone ciasto

Podstawowym wyznacznikiem dobrej pizzy jest jej ciasto, które jest podstawą tego dania. I to własnie ono decyduje o jakości i smaku samej potrawy. Zatem jakie powinno być? Przede wszystkim świeże, kruche i dobrze wypieczone. Niedopuszczalne jest używanie ciasta mrożonego lub wykonanego z kiepskiej mąki i suchych drożdży. Dodatkowo powinno być ono wyrabiane rękoma (a nie w elektrycznym urządzeniu) i wypiekane w odpowiedniej temperaturze w piecu opalanym drewnem. Natomiast grubość ciasta to rzecz gustu, jednak ta najbardziej włoska pizza charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem.

Świeże i dobre jakościowo składniki

Innym wyznacznikiem dobrej pizzy są odpowiednie składniki, które powinny charakteryzować się wysoką jakością – i to zarówno w zakresie samego ciasta, jak i dodatków. Co to oznacza w praktyce? Otóż pizza powinna być przyrządzana z dobrej jakościowo mąki, świeżych drożdży, soczystych pomidorów, świeżej i dobrej jakościowo mozzarelli, dobrej szynki czy aromatycznych ziół. Przygotowywanie pizzy z półproduktów lub z komponentów kiepskiej jakości jest niedopuszczalne – w takim przypadku takiej potrawy nie można już nazwać prawdziwą pizzą.

Rozpływający się w ustach ser

Podstawą każdej pizzy jest ser – w przypadku tej tradycyjnej powinna to być mozzarella, która po upieczeniu cudownie rozpływa się w ustach. Największym grzechem w przyrządzaniu pizzy jest użycie wyrobu seropodobnego, co całkowicie psuje smak i aromat dania.

Dobra pizza to potrawa, która potrafi skusić każdego. Przygotowana ze świeżych i dobrych jakościowo składników rozpływa się w ustach i zadowala nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Dlatego warto szukać miejsc, w których serwowana jest właśnie taka pizza. Bielsko Biała może pochwalić się kilkoma lokalami, w których warto spróbować prawdziwie włoskich smaków.

Zobacz także: https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz