Jak upiec tort urodzinowy?

Jak upiec tort urodzinowy?Za pieczenie tortu urodzinowego zazwyczaj biorą się te osoby, które umieją piec ciasta. Jeśli ktoś na tym polu ma znikome doświadczenie lub nie ma go wcale, to raczej takiego wyzwania się nie podejmuje. Takie jest po prosty nieopłacalne, bo jeśli ktoś nie piecze, to tak naprawdę nie jest w stanie upiec tortu.

Tort urodzinowy, żeby się udał, wymaga nie tylko umiejętności w pieczeniu ciast i przygotowywaniu kremów. Koniecznie trzeba też umieć taki tort wykończyć, a to nie jest takie proste zadanie. Żeby do tego w ogóle doszło, trzeba upiec odpowiednio wysoki biszkopt. Taki musi być przekrojony na przynajmniej trzy części, o właściwej grubości.

 Jak przygotować tort?

Te biszkoptowe blaty trzeba nasączyć, przed każdą warstwa kremu. Przygotowanie samego ponczu jest chyba najbardziej banalną czynnością w przypadku pieczenia tortu urodzinowego. Najczęściej jest to woda z cukrem i cytryna. Czasem z dodatkiem alkoholu. Jeśli ma się biszkopt, to kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Najłatwiej jest zrobi krem śmietanowy. Taki wybiera się też wtedy, kiedy wybiera się tort na zamówienie. Bo takie kremy są lżejsze,a co za tym idzie taki tort kosztuje mniej niż taki z kremem maślanym.

Przygotowanie kremu

W przypadku kremu na bazie śmietany, trzeba ja tylko odpowiednio ubić i osłodzić. Na tym polega cała filozofia. Nie jest to trudne, jednak śmietana nie zawsze się idealnie ubija. Czasem jest jej za mało, żeby wystarczyło na cały tort. Dlatego właśnie w przypadku pieczenia tortów bardzo ważna jest wprawa, nawet samym oszacowaniu ilości składników. Tort urodzinowy dla 10 osób musi być przecież mniejszy od takiego, który podzielić trzeba na gości 30. Rożnica jest tutaj zasadnicza. Jednak osoby, które pieką dużo nie robią z tego problemu. Dla nich są to sytuacje oczywiste i banalne, z których bardzo szybko znajdują wyjście. Pieczeni tortu jednak zawsze zajmuje im przynajmniej kilka godzin, bo sama dekoracja jest pracochłonna. Nawet jeśli wykorzystuje się do niej gotowe dekoracje, to jakiś czas trzeba na to poświęcić. Dlatego na pieczenie i dekorację tortu przeznacza się przynajmniej pięć godzin.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz