Jaką pizzę można zjeść w polskich pizzeriach?

Pizza jest daniem wywodzącym się z kuchni włoskiej. Jest to potrawa lubiana przez osoby w bardzo różnym wieku. Cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Obecnie w każdej polskiej pizzerii można zamówić przynajmniej kilka rodzajów pizzy.

Warto poznać te najbardziej charakterystyczne dla poszczególnych regionów Włoch oraz dodatki, które najczęściej wybierają Polacy. Różne regiony Włoch i różne rodzaje pizzy Pizza to danie, które w każdym włoskim regionie jest przygotowywane z trochę innych składników. Najbardziej znana jest pizza neapolitana przyrządzana tylko z trzech składników – nie licząc oczywiście ciasta. Na uformowanym ręcznie okrągłym placku układana jest mozzarella di bufala, pomidory San Marzano i świeże listki bazylii. Całość skrapia się świeżą oliwą z oliwek. Na Sycylii pizza ma grubsze ciasto. Nie jest też okrągła, ale prostokątna. Inne są też układane na wierzchu ciasta składniki. Najczęściej są to fileciki anchois, cebula, pomidory, świeże zioła. Całości dopełnia oczywiście ser. W przypadku pizzy sycylijskiej jest to na ogół ser caciocavalloy, który ma bardziej intensywny smak niż mozzarella. We Włoszech popularna jest także pizza bianca, której najważniejszym składnikiem jest biały sos przygotowany na bazie mleka. To właśnie biały sos nadał jej nazwę bianca.

Dodatki lubiane w Polsce

We Włoszech pizza przygotowywana jest z bardzo małej ilości składników. Wielu Polaków preferuje jednak pizzę z dużą ilością dodatków. Do tych, które wybierane są najczęściej zalicza się: szynkę, salami, boczek, pieczarki, paprykę, kurczaka. Chętnie też zamawiana jest pizza hawajska, na którą przepis został opracowany w Kanadzie. Jest to pizza o słodkim smaku. Wśród składników tej pizzy jest ananas oraz szynka. Wszyscy miłośnicy pizzy z przyjemnością odwiedzą pizzerię, w której serwowana jest pyszna pizza, przygotowywana tylko ze świeżych, najwyższej jakości składników.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz