Jaka powinna być pizza?

Pizza na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci stała się ulubioną potrawą w Polsce i zachodniej Europie. Nie każdy jednak wie, jak powinna być zrobiona dobra pizza. Bielsko Biała, Gdańsk czy Wrocław, wszędzie znajdziemy popularne pizzerie. Czy jednak serwują nam one prawdziwe i dobrze zrobione pizze?

Ciasto

To, jak dobrze zrobiona jest pizza, można ustalić na bazie jej podstawy. Ciasto na to danie nie powinno być dużo grubsze niż bibułka. Prawdziwe ciasto do pizzy jest zawsze chrupiące, ale wystarczająco miękkie, aby można je było złożyć bez rozbijania skórki. Właściwa tortilla jest przygotowywana na bazie naturalnej oliwy z oliwek, dzięki czemu danie nie powoduje problemów żołądkowych. Nie zapomnij o wysokiej jakości nadzieniu do pizzy, które w dużej mierze decyduje o jego niepowtarzalnym smaku. Ważne jest nie tylko stosowanie świeżych produktów, ale także umiejętne łączenie ich ze sobą. Wytwarzanie pysznej pizzy z półproduktów jest po prostu niemożliwe, bez względu na to, jak cienkie jest jej ciasto.

Znak jakości

We Włoszech wprowadzono specjalny znak jakości, za który przyznawana jest tylko pizza wyprodukowana zgodnie ze wszystkimi zasadami. Do jej zrobienia należy użyć węgla drzewnego, ponieważ piekarnik elektryczny nie będzie w stanie prawidłowo upiec produktu. Ciasto należy rozwałkować ręcznie bez użycia wałków i innych urządzeń. Dopuszcza się dodanie drożdży do drobnej mąki, po czym obrabiany przedmiot musi leżakować jeden dzień. Podczas gotowania ciasto należy okresowo wyrzucać i stale obracać w dłoniach. Jeśli zamówisz pizzę, przygotowaną zgodnie ze wszystkimi zasadami, jej tortilla zostanie przykryta sosem pomidorowym wykonanym z pomidorów określonej odmiany. Sprawdź lokale w Bielsku Białej https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera

Następnie naczynie umieszcza się w piekarniku na 10 minut, po czym należy posypać serem mozzarella z mleka bawolego. Niepowtarzalny smak prawdziwej pizzy powstaje również przy użyciu następujących składników:

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia;

Sól morska;

Świeże liście bazylii.

Po ich dodaniu naczynie jest ponownie wysyłane do piekarnika, aż w końcu pizza będzie gotowa.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz