Migdały i morele w kuchni

Migdały i morele w kuchni

Bakalie służą nam do bardzo wielu rzeczy i często sięgamy po nie po prostu jako po przekąski. Dzisiaj, kiedy niejeden sklep internetowy z bakaliami czeka na nas w sieci i proponuje nam dostarczenie pod drzwi domu najlepsze produkty, warto jest wybierać produkty, które znaliśmy już oczywiście od dawna, ale wykorzystywaliśmy raczej rzadko.

Takimi produktami są szalenie popularne na świecie migdały i trochę mniej popularne morele, które jednak u nas pojawiają się rzadko, a sposobów ich wykorzystania jest cała masa. Tym bardziej, że obie te propozycje są zadziwiająco dla nas zdrowe.

Migdały

Migdały to po prostu nasiona migdałowca. Można je dostać łuskane lub ze skórką, a czasami sklep internetowy z bakaliami może nam je zaproponować także w formie zmielonej. Jeśli do zmielonych migdałów doda się białka i cukru pudru powstaje znany i lubiany marcepan. Po migały można sięgać w formie prażonej lub solonej, chociaż akurat te dwie opcje nie należą do najbardziej zdrowych, ponieważ zniszczona zostaje część ich wartości pokarmowych. Znacznie lepszy pomyśl to migdały łupinach, chociaż nie każdy sklep internetowy z bakaliami posiada taki produkt. Jest on zdecydowanie najzdrowszy, ale trzeba mieć na uwadze, że dobranie się do nich zajmuje potem trochę pracy.

Dlaczego warto sięgać po migdały? Głownie dlatego, że stanowią wspaniałe wręcz źródło witaminy E, która bardzo skutecznie działa na naszą skórę i sprawia, że starzeje się ona znacznie wolniej. Cynk i żelazo to z kolei składniki migdałów, które pozwalają na poprawę pamięci i koncentracji. Więcej na https://ebakalland.pl/bakalie.html

Morele

Morele traktujemy zazwyczaj jako małe przekąski, ale można je wykorzystywać także jako naturalne leki. Warto jedynie pamiętać, że chociaż sklep internetowy z bakaliami zaoferuje nam je przez cały rok w wersji suszonej lub w puszkach, w sezonie lepiej jest sięgać po owoce świeże. Zawierają one masę antyutleniaczy, które rozprawiają się z toksynami w naszym organizmie, przez co przyspiesza proces regeneracji tkanek oraz można liczyć na to, że zmniejszy się ryzyko zachorowania na raka.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *