Najważniejsze informacje o posiłkach profilaktycznych

Najważniejsze informacje o posiłkach profilaktycznychO tym, jak ważna jest profilaktyka w dbaniu o swoje zdrowie, wiedzieli już starożytni. Zasada „lepiej zapobiegać niż leczyć”, do której stosują się wszyscy lekarze, została bowiem sformułowana już setki lat przed naszą erą. Reguła ta odnosi się jednak nie tylko do medycyny, lecz ma bardziej ogólną wymowę. Nie ma bowiem wątpliwości, że „zapobieganie”, czyli, innymi słowy, stosowanie metod zachowawczych, przynosi o wiele lepsze rezultaty niż „leczenie” w postaci naprawy lub gwałtownych zmian. Tak samo jest w przypadku posiłków profilaktycznych.

Czym są posiłki profilaktyczne?

Mówiąc najprościej, to nieodpłatne dania, przekąski lub napoje, które powinny spożywać osoby pracujące fizycznie w trudnych i wymagających warunkach. Ponieważ potrzebują one dużej dawki energii oraz muszą co kilka godzin dostarczać sobie odpowiedniej ilości kalorii, aby móc efektywnie, a przede wszystkim bezpiecznie pracować, pracodawcy mają obowiązek zapewnić im zbilansowane i dobrze dobrane posiłki. Posiłki profilaktyczne są więc ważnym elementem codziennej diety pracownika.

Kwestia posiłków profilaktycznych jest uregulowana prawnie. Dlatego też w internecie można znaleźć dokładne wytyczne na ich temat- dla przykładu informacje o tym, komu one przysługują, w jakim okresie oraz jak powinny one wyglądać. To bardzo ważne, aby pracodawca dokładnie wiedział jakiego typu dania bądź napoje powinien dostarczać swoim podwładnym, ponieważ ich rodzaj zmienia się w zależności od pory roku.

A co jeśli firma nie ma warunków?

Jeśli firma, która potrzebuje odpowiednio przygotowanych posiłków profilaktycznych, nie posiada własnej stołówki, w której każdego dnia gotuje kucharz, to może skorzystać z usług firm cateringowych albo kucharzy- freelancerów. Wiele z nich realizuje bowiem zlecenia kontraktowe, nawiązując dłuższą współpracę z przedsiębiorstwami, albo wykonuje jednorazowe zamówienia. Firmy tego typu dobrze znają uregulowania prawne, dlatego potrafią ułożyć odpowiednie jadłospisy, które spełniają wszelkie wymogi, a także przypadną do gustu pracownikom fizycznym.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz