Pizza – rodzaje włoskiego przysmaku

Pizza – rodzaje włoskiego przysmaku

Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Zapewne znalazłyby się takie osoby, ale trzeba by ich naprawdę szukać z przysłowiową świecą – większość osób jest bowiem zachwycona tym włoskim przysmakiem i chętnie się nim zajada! Jest to danie znane w różnych krajach i wszędzie tak samo chętnie spożywane. Sekretem zaś powodzenia pizzy jest nie tylko jej smak, wygląd czy zapach, ale przede wszystkim możliwość przygotowywania jej w różny sposób – w przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu każdy może wybrać coś dla siebie, co najbardziej przypadnie tej osobie do gustu i co podbije jej podniebienie! Niektóre rodzaje pizzy są naprawdę wymyślne – i znane na przykład jedynie w konkretnych pizzeriach, które je serwują. Są jednak i takie warianty, które uznaje się za klasyczne i które można spotkać wszędzie. Warto dowiedzieć się więcej na ich temat!

Historia powstania pizzy

Nim przejdziemy do opisywania samych rodzajów, warto napisać jeszcze kilka słów o samej pizzy – która jest przysmakiem bardzo ciekawym. Pomysł na nią jest naprawdę bardzo stary. Takie drożdżowe placki szykowali dla siebie już starożytni Egipcjanie. W wersji z oliwą i ziołami placki te były znane i powszechnie jedzone przez starożytnych Greków – tak naprawdę więc to właśnie oni są twórcami pizzy. Ich pomysł przejęli jednak później Rzymianie, którzy go udoskonalili. Od Włochów zaś – w wiele wieków później – pomysł na pizzę przejęli Amerykanie. Warto wiedzieć, że pizza z licznymi dodatkami to tak naprawdę właśnie amerykańska wersja. Sami Włosi bowiem uznają za odpowiednią raczej pizzę z 3 dodatkami – nie więcej!

Najpopularniejsze rodzaje pizzy

W tej chwili popularność tego przysmaku jest naprawdę ogromna. Na przykład jeśli wpiszemy w okno wyszukiwarki hasło „pizza Grodzisk Mazowiecki”, otrzymamy mnóstwo wyników. W większych i mniejszych miastach jest wiele pizzerii – ludzie bowiem bardzo chętnie jedzą pizzę! Najszerzej znana jest prosta pizza margherita. We Włoszech wyróżnia się zaś szczególnie 2 odmiany – neapolitańską oraz rzymską. Rzymska ma grubsze ciasto, a neapolitańska jest bardzo cienka. Jest jeszcze pizza sycylijska – o prostokątnym kształcie.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *