Po co posiłki profilaktyczne?

Po co posiłki profilaktyczne?Po co komu posiłki profilaktyczne? Co to w ogóle jest? W jakich okolicznościach serwuje się posiłki profilaktyczne? Warto poszukać odpowiedzi na te pytania, bo wiedza na ten temat może się nam czasami przydać. Z całą pewnością wiele osób nie będzie korzystało z tego rodzaju posiłków, ale będą i tacy, którym ta wiedza po prostu się przyda, kiedy znajdą się w specyficznych warunkach pracy.

Co mówi na ten temat prawo

Otóż, wg aktualnie obowiązujących przepisów, niektórzy pracodawcy muszą nieodpłatnie zapewnić zatrudnionym przez siebie pracownikom posiłki profilaktyczne, jak i napoje profilaktyczne i regeneracyjno-wzmacniające. A jakich okolicznościach należą się pracownikowi posiłki profilaktyczne? Chodzi tutaj o pracę fizyczną w szczególnie uciążliwych warunkach. Duży wysiłek fizyczny powoduje znaczny wydatek energetyczny organizmu i dlatego po prostu nieodzowne jest uzupełnienie zużytej energii. Posiłki profilaktyczne przysługują również osobom pracującym w pomieszczeniach zamkniętych, w których utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza lub powyżej 25 stopni Celsjusza. Na tego rodzaju posiłki i napoje mogą liczyć również osoby wykonujące jakieś prace na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, czyli od 1 listopada do 31 marca. Ponadto osoby pracujące pod ziemią oraz osoby zatrudnione przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych.

Skład posiłku

Warto również wiedzieć, że posiłki profilaktyczne muszą zawierać: węglowodany (50-55%), tłuszcze (30-35%) oraz białka (15%) oraz posiadać wartość energetyczną ok. 1000 kcal. Wydawane są w czasie przerw w pracy w postaci jednego gorącego dania.

Jeżeli zdarzy się tak, że pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków, ponieważ uniemożliwia to rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy, albo też z innych względów, to może on zapewnić pracownikom korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub też umożliwić przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z danych mu produktów. Na koniec trzeba jeszcze dodać, że napoje i posiłki profilaktyczne wydawane są zatrudnionym w warunkach uzasadniających ich wydawanie, a pracownikom nie przysługuje za nie ekwiwalent pieniężny.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz