Posiłki profilaktyczne – świetna alternatywa!

Posiłki profilaktyczne - świetna alternatywa!W imię idei, że najedzony pracownik to dobry pracownik, warto dostarczyć mu odpowiednie wyżywienie. Jest to szczególnie ważne, gdy pracownik wykonuje ciężką pracę fizyczną, w uciążliwych warunkach, które są ogromnie obciążające dla człowieka.

Zadbany pracownik to dobry pracownik

O pracowników trzeba dbać, dlatego warto zastanowić się nad dostarczaniem mu sytych i odpowiednio naładowanych energetycznie posiłków. Popularne posiłki profilaktyczne to syte i wysoko kaloryczne dania, które dostarczają energii pracownikom fizycznym do pracy w bardzo lub ekstremalnie ciężkich warunkach. Na rynku istnieje wiele firm, które specjalizują się w wykonywaniu i dostarczaniu do odpowiednich placówek posiłków energetycznych. Pracownicy wtedy mają zapewnione najwyższej jakości posiłki. Co, więcej można odliczyć vat od takich posiłków, ale to już kwestia dla księgowej. Istnieje wiele rodzajów posiłków profilaktycznych a w menu mogą znaleźć się różnego rodzaju zupy takie jak: zupa ziemniaczana, ogórkowa, krupnik, grochówka, zupa fasolowa. Mogą to być też inne posiłki, takie jak: fasolka po bretońsku, kiełbasa, kotlety, ryba, placki ziemniaczane, pierogi. Bardzo ważne jest też dostarczenie koniecznych witamin w postaci surówek. Bardzo popularna jest surówka marchewkowa z jabłkiem, buraczki, mizeria. Takie surówki zawierają wysoki ładunek energetyczny. Trzeba pamiętać, że dania profilaktyczne muszą zawierać wysoki ładunek, odpowiedni do tego, aby dostarczyć sił i energii do pracy na cały dzień w ciężkich warunkach.

Środki służące do osiągnięcia celu

Posiłki są dostarczane bezpośrednio pracownikowi nieodpłatnie dla niego. Może to być dobry sposób na zbudowanie więzi pracownika z daną organizacją. Posiłki są dostarczane w specjalnych opakowaniach termicznych, dlatego też nie tracą one ciepła, nie stygną i są bardzo świeże. Obiady dla grup są zwolnione ze składek ZUS. Jest to świetna forma docenienia pracownika i zbudowania z nim głębokiej więzi. Należy pamiętać, że głodny pracownik – to zły pracownik, a najedzony pracownik – to dobry i usatysfakcjonowany pracownik.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz