Posiłki regeneracyjne

Posiłki regeneracyjneStare przysłowie mówi „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj swojemu wrogowi”. To powiedzenie już trochę straciło na aktualności. W obecnych czasach, gdy większość pracowników jest zabiegana, a czas pracy trwa nieraz dwanaście godzin, na jedzenie nie bardzo jest czas, więc zjadamy byle co i byle kiedy. Jest to niezdrowe dla organizmu, ponieważ regularne spożywanie posiłków poprawia kondycję, pobudza do działania, ale przede wszystkim zaspokaja uczucie głodu.

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia

Na pewno przed wyjściem z domu powinno się zjeść śniadanie i to możliwie najbardziej wartościowe, co nam doda energii na parę pierwszych godzin pracy. W pracy powinno zjeść się drugie śniadanie, a po przyjściu do domu obiad lub tak zwaną obiadokolację. Niestety, różnie to bywa. Rano na śniadanie brakuje czasu, bo zaspaliśmy, bo dzieci trzeba wyprawić do szkoły, bo nagle zrobiło się późno, łapiemy w locie kanapkę i zjadamy ją drogą. W pracy, okazuje się, że już należy przystąpić do swoich obowiązków więc na jedzenie nie ma czasu. Oczywiście istnieje coś takiego jak przerwa śniadaniowa, ale jak się nie spożyło pierwszego śniadania to do drugiego trzeba sporo poczekać, aż będzie można nareszcie usiąść i zjeść.

Posiłek w pracy

Nieco inaczej jest w zakładach produkcyjnych oraz firmach zatrudniających pracowników do prac fizycznych. Tu o posiłki profilaktyczne i regeneracyjne musi zatroszczyć się pracodawca. Jest on obowiązany do wydania napoi i posiłków profilaktycznych tym pracownikom, którzy zostali zatrudnieni w szczególnie uciążliwych warunkach, czyli pracą wiążącą się z szybką utratą energii, czy pracujących w wysokich lub niskich. temperaturach. Takimi pracownikami, są osoby wykonujące roboty drogowe, budowlane, górnicy, hutnicy, pracownicy fizyczni terenowi i wiele innych zawodów.

Jednak nie każda branża otrzymuje posiłki regeneracyjne cały rok. Niektórzy pracownicy, w zależności od pory roku mogą je otrzymywać tylko wtedy, gdy wartość ich strat energetycznych przekroczy ustaloną dla takich przypadków normę. Dotyczy to przeważnie robotników fizycznych pracujących w terenie. Ustalanie wysokości takich wartości należy do pracodawcy w oparciu o szczegółowe przepisy bhp, które to odpowiednie służby wykonują.

W razie braku możliwości wydania pracownikom posiłków profilaktycznych w naturze, pracodawca może zaoferować bony, kupony lub też talony, które można wymienić na artykuły spożywcze i napoje.

Dbanie o posiłki profilaktyczne dla określonych grup pracowników powinno być bezwzględnie przestrzegane, a niestosowanie się do przepisów skutkuje karami dla pracodawców.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz