Szczegółowe informacje na temat posiłków profilaktycznych

Szczegółowe informacje na temat posiłków profilaktycznychRozporządzenie obliguje pracodawcę do wydawania posiłków profilaktycznych pracownikowi, którego:

– praca związana jest z dużym wysiłkiem fizycznym powodującym wydatek energetyczny minimum 2000 kcal u mężczyzny i 1100 kcal u kobiety w ciągu zmiany roboczej,
– praca związana jest z wysiłkiem fizycznym w pomieszczeniu zamkniętym, które powoduje efektywny wydatek energetyczny w organizmie mężczyzny powyżej 1500 kcal i powyżej 1000 kcal u kobiety w ciągu zmiany roboczej. Dodatkowo temperatura w miejscu pracy musi utrzymywać się poniżej 10 lub powyżej 25 st. Celsjusza, albo jeśli praca wykonywana jest na przestrzeni otwartej w okresie zimowym,
– praca wykonywana jest pod ziemią,
– praca związana jest z usunięciem skutków klęski żywiołowej lub innego zdarzenia losowego

Posiłek energetyczny

Pracownikowi, który pracuje w uciążliwych warunkach pracodawca powinien zapewnić jeden posiłek, który będzie zawierał około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczy i 15% białka i posiadał wartość kaloryczną około 1000 kcal.

W przypadku, kiedy pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikowi posiłku, powinien zapewnić swojemu pracownikowi miejsce do samodzielnego przyrządzania jedzenia z dostarczonych wcześniej produktów lub umożliwić korzystanie z punktów gastronomicznych.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz