W jakich warunkach wydawać posiłki profilaktyczne

W jakich warunkach wydawać posiłki profilaktyczneBardzo wielu pracodawców nie ma pojęcia, kiedy powinno wydawać różnorodne posiłki profilaktyczne. Niestety, ale ten obowiązek trzeba spełnić, ponieważ jeśli pracownicy pracują w ciężkich warunkach, to nieodpowiednie pożywienie lub brak napoju w czasie pracy może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Warto jest się więc zainteresować tym tematem, wybierając dla siebie porady prawne, które pomogą nam zdecydować, kiedy i ile trzeba wydawać takich posiłków. Doskonałym pomysłem jest sprawdzenie, gdzie znajdziemy najbardziej wartościowe rozwiązania w tym zakresie, dzisiaj jesteśmy w stanie naprawdę efektywnie radzić sobie ze zdobyciem informacji na ten temat, ponieważ posiłki profilaktyczne oraz różnorodne napoje jesteśmy w stanie naprawdę łatwo zdobyć.

Niezbędna wiedza dla pracodawcy

A więc co konkretnie, jako pracodawca musisz wiedzieć? Przede wszystkim to, że w okresie zimowym, od początku listopada, do końca marca, pracownicy, których praca jest bardzo pochłaniająca energetycznie, muszą mieć zapewnione wysokokaloryczne posiłki. Jeśli nasi pracownicy spełniają wymagania na takie posiłki, to musimy im zapewnić przynajmniej jeden taki, którego wartość energetyczna będzie wynosiła około 1000 kalorii. Dodatkowo nie należy zapominać o napojach, które są szczególnie przydatne, gdy pracownicy pracują w warunkach o podwyższonej temperaturze. Jeśli nie ma odgórnie ustalonych zasad co do takich liczb, to pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związków zawodowych ustala takie liczby. Na pewno warto jest pamiętać o tym, że obecnie wielu pracowników ma swoich prawników, w przypadku braku takich organizacji związkowych, to właśnie z nimi będziemy ustalać konkretne rozwiązania w tym zakresie.

Catering

Oczywiście nikt nie musi przygotowywać takich posiłków samodzielnie, czy nawet zamawiać firm cateringowych. Dzisiaj mamy możliwość zapewnienia pracownikom półproduktów, które potem oni wykorzystają do stworzenia obiadu. Warto jest jednak pamiętać o tym, że wtedy potrzebne jest spełnienie odpowiednich wymogów sanitarnych, by takie posiłki były przygotowywane w higienicznych warunkach.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz